Letterpress

Letterpress, ook wel boekdruk/hoogdruk, is een druktechniek waar de voorstelling als het ware in het papier gedrukt wordt. Zacht papier is hier met name erg geschikt voor. Teksten en ontwerpen zijn hierdoor voelbaar. Dit is niet het geval bij de druktechnieken zoals het offset en digitaal drukwerk. Letterpress geeft het drukwerk daardoor een authentiek en luxe uitstraling. Edauw heeft een Heidelberg drukpers staan en heeft een techniek met behulp van metalen of polymeren drukplaten om een digitaal ontwerp te vertalen naar de drukpers.

Van het ontwerp worden er clichéplaten (polymeerplaten of een metalen legering) gemaakt. En dan per kleur per zijde, dus bij een kaartje waarbij één zijde bedrukt is in twee kleuren zijn er twee clichéplaten gebruikt.

Bij de letterpress druktechniek wordt gewerkt met inkt op olie basis. De kleuren kunnen met de hand gemengd worden aan de hand van een Pantone kleurenwaaier. Omdat de letterpress druktechniek per kleur en kant gedrukt wordt heb je dus bij twee kleuren en voor en achterzijde bedrukt, 4 drukgangen. De Letterpress stijl is om met weinig kleuren een geheel te creëren. Natuurlijk is het gebruik van meer kleuren mogelijk, dit is uiteraard sterk afhankelijk van het ontwerp.
 
Papier
Het meest geschikte papier is papier met katoenvezels, het geeft een mooie diepe indruk. Naast katoenpapier zijn er nog diverse andere soorten papier die we kunnen adviseren.
 
Doordat bij letterpress de afbeelding in het papier gedrukt wordt kan het zijn dat de voorstelling licht zichtbaar is door het doordrukken op de achterzijde. Dit zal vooral bij de dubbele kaarten op het dunnere papier (300 grams) zichtbaar zijn, minder op de 600 grams enkele kaarten. Bovendien kan de voorzijde en de achterzijde apart gedrukt worden en later op elkaar verlijmd worden.
 

Vraag een offerte aan