Offset drukwerk

Offsetdruk is een van de meest gebruikte druktechnieken. De techniek is familie van de vlakdruk. Veel handelsdrukwerk en tijdschriften worden met offset gedrukt.
De drukvorm bestaat over het algemeen uit een dunne aluminium plaat waarop via fotografische weg een beeld is aangebracht. Om een afdruk te krijgen van deze offsetplaat moet deze eerst vochtig worden gemaakt. Alle niet-beeld-delen nemen dit vocht aan. Daarna wordt de vettige inkt aangebracht. Aangezien de natte niet-beeld-delen de inkt afstoten, wordt deze alleen op de beelddelen aangenomen. De inkt wordt nu op een rubberdoek gedrukt en dan drukt dit rubberdoek het beeld op het papier. Door het tussentijds overzetten ("offset") op rubberdoek mag het oorspronkelijke beeld op de offsetplaat niet in spiegelbeeld staan.
Bij Edauw werken we al jaren met chemieloos computer-to-plate (CtP), waarbij de offsetplaat met behulp van een computergestuurde laserstraal belicht wordt. De kwaliteit van het uiteindelijke drukwerk is daardoor hoger en stabieler.
Offsetdruk laat zich goed gebruiken voor hoge oplagen die snel gedrukt dienen te worden.
Bij een full colour productie (vierkleurendruk - CMYK, daarmee kan de drukkerij alle kleuren maken) - Cyaan, Magenta, Yellow, Key, waarbij Key vaak, maar niet altijd, zwart is) worden voor het te bedrukken vel vier afzonderlijke druktorens gebruikt. Het is natuurlijk van het grootste belang dat de vier afzonderlijke kleuren precies op elkaar gedrukt worden.
Tegenwoordig wordt ongeveer twee derde van al het drukwerk op de wereld in offset uitgevoerd.

Vraag een offerte aan