Ons blog

JA Mono blog layout

Blog

Pantone Matching System

Pantone is een bedrijf dat kleurcoderingen publiceert. De coderingen, zoals PMS 200 ('Pantone Matching System'), zijn een eenduidige afspraak tussen alle partijen in een ontwerp- en productieproces...

Papier keuze

Onze papierleveranciers zijn een bron voor een breed scala producten van vele verschillende papierfabrieken over de hele wereld. De papierleveranciers hebben een groot assortiment gestreken-,...

Jargon

Binnen onze drukkerij en bij onze leveranciers worden nogal wat vaktermen gebruikt. Bij de omschrijving van onze projecten en in ons portfolio komen ze dus vaak langs. Een klein beetje uitleg is dus...

Pantone is een bedrijf dat kleurcoderingen publiceert. De coderingen, zoals PMS 200 ('Pantone Matching System'), zijn een eenduidige afspraak tussen alle partijen in een ontwerp- en productieproces (bijvoorbeeld ontwerper, textielleverancier en drukker). Het woord 'matching' ('overeenkomen, samenvallen') geeft aan dat het reproduceren van een bepaalde kleur een belangrijke doelstelling is; dit is geen vanzelfsprekendheid in ontwerp- en productieomgevingen. De eerste publicatie, in 1963, was vooral gericht op grafische ontwerpers, drukkerijen, en hun kleurtechniek CMYK. Later is de catalogus uitgebreid met vertalingen naar elektronisch gemaakte kleuren voor presentatie op beeldscherm.

Oorspronkelijk werden 500 kleuren genummerd vanaf PMS 100. Later zijn daar fluorescerende kleuren aan toegevoegd ('DayGlo', PMS 801 - 842), en lichtvaste (niet-mengbare) kleuren (PMS 012, 021, 032, 071).

In 1991 werd 'Pantone 1000' geïntroduceerd (1012 kleuren), met toevoegingen als 'Dry trap' (tweemaal dezelfde kleur over elkaar drukken, met intensiverend effect). De nu gebruikte lijst met 1114 kleuren is in 2000 gepubliceerd, met als toevoegingen onder meer 'Ontwerpersgeïnspireerde' kleuren (7401 - 7547). Steeds ook zijn er kleurdefinities vervallen.

Ondergrond, proces en afwerking
Bepaalde effecten, zoals kwaliteit van de ondergrond, het gebruikte drukproces en een afwerking met glanslaag, leveren aparte stalen (kleurenwaaiers) op. Deze worden steeds aangegeven met een toegevoegde lettercode:
C = Coated paper
U = Uncoated paper
M = Matte paper
TC = Textile Cotton
TP = Textile Paper/TPX Textile Paper Extended

SWOP = Standard Web Offset Printing (zoals in VS en Azië)
SWOP-Euro = Standard Web Offset Printing (volgens Euroscale; vanwege verschillende druktechnieken in de regio's, in inktkleur en densiteit)

HC = hexachrome, CMYK met Orange en Green (CMYKOG)

Daarnaast is er een druktechniek ontwikkeld met zes kleuren ('Hexachrome'). In plaats van de standaard vier kleuren van CMYK wordt gedrukt met zes kleuren: oranje en groen zijn toegevoegd, waardoor meer PMS-standaardkleuren gedrukt kunnen worden zonder de meer speciale drukkleuren te gebruiken, of de duurdere achtkleurendruk.

Digitaal/elektronisch
Pantone heeft bij al de kleuren een digitale benadering gegeven om computerontwerpen mogelijk te maken en daarbij zo veel mogelijk overeenkomst te houden tussen digitale ontwerpen (kleuren op het beeldscherm) en fysieke productie (drukwerk). Deze vertalingen zijn in RGB, HTML-tags of in systeemspecifieke coderingen.

Vraag een offerte aan

Onze papierleveranciers zijn een bron voor een breed scala producten van vele verschillende papierfabrieken over de hele wereld. De papierleveranciers hebben een groot assortiment gestreken-, ongestreken- en zelfklevend papier, grafisch karton, , digitaal papier en speciale soorten. Natuurlijk beschikken ze over een strikt milieubeleid en criteria wanneer het aankomt op het selecteren van leveranciers en producten. Met onze grafische ervaring kunnen we u voor elke opdracht adviseren over het gramsgewicht, het formaat en natuurlijk de drukeigenschappen van het papier.

Vraag een offerte aan

Binnen onze drukkerij en bij onze leveranciers worden nogal wat vaktermen gebruikt. Bij de omschrijving van onze projecten en in ons portfolio komen ze dus vaak langs. Een klein beetje uitleg is dus misschien wel handig:

Nabewerking of afwerken
Alle handelingen die nadat een vel gedrukt is nog nodig zijn om tot een eindprodukt te komen. Denk hierbij aan snijden, vouwen, rillen en stansen, maar ook lamineren, binden, hechten etc.

Schoonsnijden
Het nasnijden van drukwerk (plano of product) op het gewenste eindformaat.

Rillen
Een groef in het papier of karton aanbrengen zodat het makkelijk en recht gevouwen kan worden. Zo voorkomen we het breken van de papiervezels op de vouw waardoor er geen onscherpe lelijke vouw ontstaat. Rillen wordt uitgevoerd bij een vouw in papier vanaf 160 grams. Zie ook onze pagina over rillen

Boren
Het aanbrengen van 1, 2 of 4 ronde gaten in het papier ten behoeve van het inhangen van het papier in een ringbandmap of het verzamelen van het papier in een snelhechter of iets dergelijks.

Perforeren
Afwerkingtechniek waarbij kleine gaatjes in het papier worden gestanst en er een scheurrand ontstaat (Zie ook perforeren).

Lamineren
Het aanbrengen van een beschermende glanzende of matte transparante folie op het papier. Op klein formaat gaat dit door middel van een pouche (soort insteekhoes), op groot formaat wordt laminaat als een soort sticker aangebracht op het papier.

Brocheren
Het papier samenvoegen en afwerken tot een boek, tijdschrift of rapport. Brocheren kan op verschillende manieren zoals genaaid gebrocheerd, gelijmd gebrocheerd, brocheren linnen lijmrug, metalen wire-o, plastic ringband of geniet gebrocheerd.

Genaaid gebrocheerd
Manier van binden waarbij de inhoud van het boekwerk wordt gevouwen in katernen. De verschillende katernen worden door middel van garen stevig aan elkaar genaaid. Vervolgens wordt er een omslag (kaft) omheen gelijmd waarbij de lijm tevens een extra hechting is voor het binnenwerk.

Geniet gebrocheerd
Manier van binden waarbij de verschillende gevouwen vellen in elkaar gestoken worden en worden voorzien van meestal twee nietjes in de rug en schoongesneden.

Nummeren
Het drukwerk per exemplaar voorzien van een oplopend nummer.

Zelfkopiërend papier
Papier dat is voorzien van een 'gevende' laag die onder druk (ballpoint/typemachine/matrix-printer) reageert op de 'ontvangende' laag van een onderliggend vel.

Vraag een offerte aan